Česta pitanja o krstarenjima 


∙ KO IDE NA KRSTARENJE? 
Krstarenja su pogodna i atraktivna za sve generacije putnika, gde svako može  pronaći nešto zanimljivo za sebe. Na krstarenju možete očekivati mlade parove,  mladence, porodice sa decom, poslovne putnike, samce, starije putnike… Nekada  je vladalo mišljenje da su krstarenja samo za starije putnike, ali to odavno nije  tako. Krstarenja su namenjena svim ljubiteljima putovanja koji su znatiželjni i  vole da uživaju. Deca su oduševljena krstarenjima, mnoge kompanije su  posebno prilagodile svoju ponudu porodicama: deca se sjajno zabavljaju sa  animatorima u dečijim klubovima, dok roditelji odmaraju u spa centru, borave na  bazenu, provode svoje vreme u kupovini ili kockarnici... Naravno, postoje i  brodovi koji su namenjeni samo odraslima (Adults Only). Kada jednom zaplovite  morem i odete na krstarenje, uvek ćete se vraćati ovom načinu putovanja. 

∙ GDE MOGU DA KRSTARIM? 
Stotine luka i nebrojeno mnogo mogućnosti Vas očekuje tokom opuštenog  putovanja. Krstarenje je prilika da posetite neke od najlepših destinacija na  svetu: Karibe, Mediteran, Grčka ostrva, Norveške fjordove, Baltik, Dubai,  Emirate, Japan, Singapur, Tajland, Maleziju, Kambodžu, Australiju, Novi Zeland,  Aljasku, Kanadu, Južnu Ameriku ili se odvažite na Put oko sveta… 

∙ DA LI SU KRSTARENJA POGODNA ZA PORODICE SA DECOM? 
Kod većine brodskih kompanija, porodice sa decom su veoma dobrodošle i  krstarenja su idealna za nezaboravan porodični odmor. Deca se najbrže  prilagode životu na brodu, gde mogu uživati u zanimljivim sadržajima i  aktivnostima posebno napravljenim za njih: vešti animatori koji će ih zabavljati, dečiji klubovi, diskoteka, bazeni, tobogani i vodene atrakcije, video igrice,  sportske aktivnosti… Najčešće, donja starosna granica za krstarenje za bebe je  šest meseci. Višekrevetne kabine se najčešće prve prodaju, pa preporučujemo  porodicama da ranije rezervišu svoje krstarenje. 

∙ DA LI DECA KRSTARE BESPLATNO? 
Kod većine brodskih kompanija, deca do 12 godina u pratnji dve punoplatežne  osobe, plaćaju samo iznos lučkih taksi. Veoma često, brodske kompanije nude  posebne i povoljnije cene krstarenja za decu mlađu od 18 godina, u pratnji dve  punoplatežne osobe. Za više informacija o uslovima pojedinih brodskih  kompanija, molimo Vas da kontaktirate turističku agenciju Pinta travel. 

∙ DA LI TRUDNICE MOGU IĆI NA KRSTARENJE? 
Trudnice do 24. nedelje trudnoće su dobrodošle na krstarenje. Veoma često,  brodske kompanije traže potvrdu od doktora o zdravstvenom stanju trudnice.  Takođe, avio kompanije ograničavaju putovanje za trudnice u kasnijim  stadijumima trudnoće. Za više informacija o uslovima pojedinih brodskih  kompanija, molimo Vas da kontaktirate turističku agenciju Pinta travel. 

∙ DA LI SU KRSTARENJA POGODNA ZA LJUDE KOJI PUTUJU SAMI? 
Svakako, sve više brodskih kompanija obezbeđuje određeni broj kabina za  putnike koji putuju sami, po pristupačnijim cenama. Na brodu imate priliku za  brojne aktivnosti, te upoznavanje i druženje sa mnoštvom ljudi sličnih  interesovanja, kao i mogućnost da sami uživate u svom putovanju. 

∙ DA LI SU KRSTARENJA BEZBEDNA? 
Krstarenja se smatraju jednim od najbezbednijih načina putovanja. Brodovi  današnjice su opremljeni najmodernijom opremom, sigurnosnim sistemima i protokolima koji omogućavaju da brod bezbedno plovi svim morima, a da putnici  u potpunosti uživaju u plovidbi i životu na moru. 

∙ ŠTA JE POTREBNO OD PODATAKA PRILIKOM REZERVACIJE KRSTARENJA? 

Prilikom rezervacije krstarenja, potrebno je dostaviti kontakt informacije  (kontakt telefon i e-mail adresa), kao i podatke iz pasoša za sve putnike. Svi  pasoši moraju važiti još najmanje šest meseci po povratku sa putovanja. 

∙ ŠTA JE UKLJUČENO U CENU KRSTARENJA? 
"U cenu Vašeg krstarenja je uključeno krstarenje po odabranom itinereru,  odabrana kabina na brodu (sa tuš/WC, klima, sef, TV, fen, peškiri), puni pansion  sa raznovrsnim jelima, voda i kafa sa aparata, čaj, užina, kapetanova gala  večera sa posebnim menijem, bazeni i ležaljke na brodu, jacuzzi, fitness centar,  diskoteka, pozorište, raznovrsne dnevne i večernje aktivnosti i zabavni program,  usluga ukrcaja i iskrcaja ličnog prtljaga, kao i lučke takse. Neke brodske  kompanije uz određene tarife i promocije uključuju dodatne usluge i pogodnosti  kao što su paketi pića, napojnice za brodsko osoblje, određeni brodski izleti. Za  više informacija o dodatnim uključenim uslugama i pogodnostima, pojedinih  brodskih kompanija, molimo Vas da kontaktirate turističku agenciju Pinta travel." 

∙ ŠTA NIJE UKLJUČENO U CENU KRSTARENJA? 
U cenu Vašeg krstarenja nije uključena konzumacija alkoholnih i bezalkoholnih  pića, napitaka i sladoleda, specijalizovani restorani, brodski izleti, usluga  perionice rublja, zdravstveni i tretmani lepote (spa, wellness, masaže...), usluga  frizerskog salona, telefonski pozivi i internet, fotografije profesionalnih fotografa  na brodu, napojnice za brodsko osoblje, usluge medicinskog centra, polisa putnog zdravstvenog osiguranja i ostalih osiguranja, troškovi izdavanja svih  potrebnih viza, transferi do i od luke ukrcaja, parking za Vaš automobil. 

∙ ŠTA SU TO NAPOJNICE ZA BRODSKO OSOBLJE? 
Napojnice za brodsko osoblje (service charges, gratuities) su obavezne i plaćaju  se na brodu: najčešće 10 EUR po danu po osobi. Za decu do 12 godina iznos  napojnica je najčešće 5 EUR po danu po osobi. Iznos napojnica zavisi od  kompanije kojom se krstari. 

∙ KOJE SU KATEGORIJE KABINA NA BRODU? 
Uobičajen naziv za Vašu sobu na brodu jeste kabina. Svaka kabina je opremljena  sa sopstvenim kupatilom sa tuš kabinom i WC-om, klimom, ormarom za  garderobu, TV-om, mini barom i sefom. U zavisnosti od brodske kompanije i  samog broda, kabine unutar iste kategorije se mogu neznatno razlikovati.  Glavna podela tipova kabina je na unutrašnje, prozorske i balkonske. Unutrašnje  kabine nemaju prozor i prirodnu svjetlost i one su cenovno najpovoljnije.  Prozorske kabine imaju prozor koji se ne može otvarati, a kabine sa balkonom su komfornije i pružaju bolji ugođaj, pošto možete sedeti na balkonu i uživati u  svežem vazduhu i pogledu na more. Na mnogim brodovima su dostupne i  posebne kategorije luksuznih i prostranih apartmana, sa najvišim nivoom usluge  i komfora. Najčešće, površina kabine iznosi od 12 do 15 m², s tim da su  balkonske kabine nešto prostranije. Najveći broj kabina su dvokrevetne, a  mnoge kabine mogu biti trokrevetne i četvorokrevetne. U višekrevetnim  kabinama, treći i četvrti ležajevi se najčešće otvaraju iz zida (slično krevetu na  sprat) ili su sofa kreveti na razvlačenje koji mogu biti za jednu ili dve osobe, a  najčešće su predviđeni za decu. Ovakve ležajeve, svakog jutra i večeri tokom krstarenja, Vaš sobar razvlači i skuplja, u zavisnosti od Vaših želja. Svi ležajevi  su jednakog kvaliteta i udobnosti. Na nekim brodovima, za veće porodice postoji  i opcija povezanih kabina (kabine sa zajedničkim unutrašnjim vratima). 

∙ ŠTA SU TO GARANTOVANE KABINE? 
Ukoliko želite najpovoljniju cenu kabine, možete odabrati garantovanu kabinu.  To znači da do samog polaska nećete znati broj i poziciju Vaše kabine. Putniku  se garantuje da će dobiti kategoriju kabine koju je uplatio, uz mogućnost  besplatnog upgrade-a, kada Vam brodska kompanija u poslednjem trenutku  dodeli višu kategoriju kabine, bez dodatnih troškova. Rizik prilikom bukiranja  garantovane kabine je taj da Vam se možda neće dopasti pozicija kabine koja  Vam bude dodeljena, dok je dobitak da potencijalno umesto npr. unutrašnje  kabine, možete dobiti prozorsku kabinu po istoj ceni. 

∙ DA LI NA BRODU POSTOJE KABINE ZA OSOBE SA OTEŽANIM KRETANJEM I POSEBNIM  POTREBAMA? 
Većina brodskih kompanija nudi ograničeni broj kabina prilagođenih potrebama osoba sa otežanim kretanjem. Najčešće, brodske kompanije zahtevaju da  osobe sa otežanim kretanjem imaju svog pratioca. Ukoliko su Vam potrebna  kolica ili imate bilo kakav drugi sličan zahtev, molimo Vas da to naglasite  prilikom rezervacije. 

∙ DA LI SE NA BROD MOGU UNETI INVALIDSKA KOLICA? 
Na brod možete uneti invalidska kolica, uz prethodnu najavu prilikom  rezervacije. Ne zaboravite da proverite i uslove avio kompanije, ukoliko avionom  dolazite do luke ukrcaja. 

∙ UKOLIKO PUTUJEM AUTOMOBILOM, GDE MOGU REZERVISATI PARKING?
U većini luka ukracaja, možemo Vam pomoći prilikom rezervacije parkinga za  Vaš automobil. Prosečna cena parkinga za osam dana iznosi od 80 do 130 EUR.  U zavisnosti od luke i brodske kompanije, parking je moguće platiti unapred u  turističkoj agenciji ili na licu mesta. Prilikom rezervacije parkinga (najkasnije tri  nedelje pre krstarenja), potrebno je da nam dostavite registarsku oznaku i  model automobila. 

∙ ŠTA AKO ZAKASNIM NA UKRCAJ I BROD ISPLOVI? 
Vaša turistička agencija Pinta travel, organizator putovanja, kao i brodska  kompanija, ne preuzimaju odgovornost ukoliko zakasnite na ukrcaj. Za Vaše  bezbrižno putovanje, preporučujemo Vam da u luku ukrcaja dođete dan ranije,  kao i da uzmete u obzir sve faktore prilikom dolaska u luku na dan ukrcaja  (saobraćajne i gužve na granicama, kašnjenje leta i ostale nepredviđene  situacije). 

∙ KOLIKO PRTLJAGA MOGU PONETI NA KRSTARENJE? 
Brodske kompanije najčešće ne ograničavaju kilažu Vašeg prtljaga koji možete  uneti na brod, s tim da težina pojedinačnog kofera ne bude veća od 30 kg. Prostor za garderobu u kabini je ograničen, te i o tome treba povesti računa.  Ukoliko u ukrcajnu luku dolazite avionom, molimo Vas da se o dozvoljenoj kilaži  Vašeg prtljaga informišete kod te avio kompanije. 

∙ ŠTA SPAKOVATI OD GARDEROBE? 
Od garderobe, preporučujemo da ponesete odeću u kojoj se najprijatnije  osećate i koju biste spakovali za uobičajeno putovanje sa boravkom u hotelu.  Tokom dana, na brodu možete nositi ležernu odeću, a svakako nemojte  zaboraviti kupaće kostime. U večernjim satima, stil odevanja zavisi od aktivnosti predviđene za to veče. To može biti italijansko veče, kada se putnici oblače u  boje italijanske zastave (crveno, belo i zeleno) ili veče u belom, kada se nosi  odeća bele boje. Za kapetanovu gala večeru (na osmodnevnim krstarenjima,  najčešće budu dve takve formalne večere), možete pripremiti elegantnu odeću  (odelo sa kravatom za gospodu, večernja haljina za dame), ali samo ukoliko to  želite. Na dužim krstarenjima se organizuju i različite tematske večeri: tropsko  veče, disko veče, veče 70-ih ili 80-ih… Ne zaboravite udobnu obuću za šetnju po  gradovima i papuče za bazen ili plažu i kabinu. Za letnja i krstarenja toplim  krajevima, ne zaboravite šešir i kremu za sunčanje sa visokim faktorom zaštite.  Za krstarenja tokom letnjih meseci na Severu Evrope, pripremite toplu odeću  pošto može da iznenadi svežije vreme. Pripremite duže rukave i u toplim  krajevima zbog velikih temperaturnih razlika između klimatizovanih zatvorenih  prostorija i vrelih otvorenih prostora. Na nekim destinacijama je zbog religijskih razloga potrebno pripremiti odeću koja pokriva noge, ramena i kosu. Pripremite  fotoaparat sa dosta memorije, a dobro je imati spreman mali kišobran ili  kabanicu. Mali savet: za više prostora u Vašoj kabini, kofer možete spremiti  ispod kreveta. 

∙ DA LI TREBA DA PONESEM FEN I PEŠKIR? 
U Vašoj kabini će Vas dočekati spremni peškiri za tuširanje i peškiri za bazen,  odnosno plažu, i njih će redovno menjati Vaš sobar. Takođe, u kabini se nalazi i  fen, a u kupatilu ćete pronaći sapun, šampon za kosu i kupku za telo. 

∙ UTIČNICE ZA STRUJU?
Utičnice za struju u Vašoj kabini su prilagođene evropskim standardima i naponu  od 110/220 V. Ne zaboravite da je za utičnice u hotelima u Severnoj Americi  najčešće potreban adapter za uređaje po evropskom standardu. 

∙ ŠTA JE ZABRANJENO UNOSITI NA BROD? 
Na brod je zabranjeno unositi uređaje koji stvaraju toplotu: kuvalo, pegla, fen i  pegla za kosu, električno ćebe i ostale vrste grejnih uređaja. Zabranjene su sve  vrste vatrenog i hladnog oružja, zapaljive tečnosti, sprejevi za samoodbranu,  dronovi. Zabranjen je i unos alkoholnih pića i hrane iz sanitarnih razloga.  Prilikom prvog i svakog sledećeg ukrcaja na brod, sav prtljag prolazi kroz  kontrolne skenere koji proveravaju sadržaj Vaših kofera i ličnog prtljaga, a u  slučaju pronalaska nekog nedozvoljenog predmeta, on će Vam biti oduzet do  iskrcavanja sa broda, kada će isti biti vraćen. 

∙ DA LI SU ŽIVOTINJE DOZVOLJENE NA BRODU? 
Životinje nisu dozvoljene na brodu, sem pasa vodiča. Ukoliko želite da povedete  psa vodiča na krstarenje, najavite to Vašem agentu koji će sa brodskom  kompanijom potvrditi da je na brod moguće ukrcati i psa vodiča. 

∙ ŠTA JE TO BRODSKA KARTICA? 
Brodska kartica je najvažniji dokument koji ćete dobiti na brodu. Kartica služi  kao identifikacioni dokument. Brodsku karticu sa Vašim imenom i prezimenom  ćete dobiti tokom ukrcaja na brod ili će Vas dočekati u Vašoj kabini. Svaki putnik  u kabini, bez obzira na godine, mora imati svoju brodsku karticu. Brodska  kartica je Vaš ključ od kabine i sa njom vršite sva plaćanja na brodu. Prilikom  svakog napuštanja broda i povratka na brod, morate pokazati karticu brodskom  obezbjeđenju, koji će istu skenirati radi utvrđivanja Vašeg identiteta. Ukoliko izgubite karticu, morate odmah otići na recepciju i prijaviti problem. Osoblje na  recepciji će poništiti izgubljenu karticu i izdati novu. 

∙ KAKO SE VRŠE PLAĆANJA NA BRODU? 
Plaćanja na brodu su bezgotovinska (sem u kockarnici gde se može plaćati  gotovinom) i ona se obavljaju preko Vaše brodske kartice. Po ukrcaju na brod,  potrebno je da uplatite na Vaš brodski račun određeni iznos u gotovini (za  osmodnevna krstarenja to je najčešće oko 250 EUR po kabini ili 150 EUR po  osobi) ili da registrujete Vašu kreditnu ili debitnu karticu sa koje će se direktno  skidati potrošena sredstva. Prilikom svakog plaćanja na brodu, dajete Vašu  brodsku karticu koja se provlači i tom prilikom se zadužuje Vaš brodski račun.  Preporučujemo Vam da sačuvate sve priznanice. Poslednje večeri krstarenja, u  kabinu će Vam stići konačni račun sa svim troškovima na krstarenju. Ukoliko ste  depozit uplatili u gotovini i potrošili manje nego što je bilo položeno, ta razlika  Vam se vraća poslednjeg jutra krstarenja, u suprotnom, doplaćujete razliku ako  ste potrošili više novca od iznosa ostavljenog depozita. Putnici koji su prijavili  kreditnu ili debitnu karticu nemaju nikakvih obaveza prilikom iskrcavanja. U  zavisnosti od brodske kompanije, registraciju kreditne ili debitne kartice vršite  na aparatima predviđenim za to, a nalaze se na više lokacija na brodu. Gotovinu  polažete na aparatima za polaganje gotovine (označenim kao Cash Deposit), a  ukoliko na brodu nema takvih terminala, depozit je potrebno uplatiti najčešće na  financial desk-u na koji će Vas uputiti članovi posade. 

∙ KOJA JE VALUTA NA BRODU? 
Zvanična valuta na brodovima evropskih kompanija za krstarenja u Evropi,  Persijskom zalivu, Antilima, kao i na velikim krstarenjima koja počinju u Evropi jeste EUR. Na krstarenjima Karibima, Južnom Amerikom i Južnom Afrikom, kao i  na velikim krstarenjima koja završavaju u Evropi, važeća valuta na brodu je USD  - američki dolar. Kod američkih brodskih kompanija, zvanična valuta na brodu je  USD, bez obzira na destinaciju. 

∙ KOJI JEZICI SE GOVORE NA BRODU? 
Zvanični jezici broda su engleski, italijanski, nemački, francuski, španski i  brazilski-portugalski. Na recepciji će Vam uvek biti dostupan neko ko govori  jednim od tih jezika, a veoma često i ruskim jezikom. Brodski dnevni program i  sve ostale pisane informacije i jelovnici će Vam biti dostupni na nekom od tih  jezika. 

∙ ŠTA JE TO VEŽBA U SLUČAJU OPASNOSTI? 
Prilikom isplovljavanja broda iz prve luke po ukrcaju, obavezni ste da  prisustvujete tzv. sigurnosnoj vežbi u kojoj će Vam biti objašnjeno kako da  postupate i gde se morate nalaziti u slučaju objavljivanja opasnosti. Ne  zaboravite da ponesete pojaseve za spasavanje za Vas i Vaše saputnike, koji se  nalazi u ormaru u Vašoj kabini. Za decu morate tražiti posebne pojaseve za  spasavanje, koji će biti dostavljeni u Vašu kabinu prvog dana krstarenja. 

∙ DA LI SE ITINERER KRSTARENJA MOŽE PROMENITI TOKOM KRSTARENJA? 
U slučaju nepovoljnih vremenskih uslova i ostalih nepredviđenih situacija,  brodska kompanija zadržava pravo promene itinerera i rasporeda plovidbe bez  prethodne najave. 

∙ ŠTA JE TO DNEVNI PROGRAM? 
"Svake večeri ćete u kabini dobiti dnevni program za sledeći dan. Dnevni  program će vam biti glavni izvor informacija o aktivnostima na brodu. Program sadrži vreme obroka u restoranima kao i informacije o svim vrstama zabave i  animacije: pozorište, muzika, ples, kvizovi... U njemu će biti istaknute i  rasprodaje koje se nude u brodskim prodavnicama, sniženja usluga salona lepote, masaža, spa i wellness centra... U dnevnom programu ćete naći i  informacije kao što su vreme uplovljavanja u sledeću luku i vreme do kada se  morate vratiti sa kopna na brod, kakve vremenske prilike Vas očekuju na brodu i  kopnu, kojom putanjom će ploviti brod... Poslednje večeri krstarenja u programu  ćete naći i detalje vezane za iskrcaj sa broda." 

∙ GDE MOGU ČUVATI VREDNE STVARI? 
Vredne stvari možete čuvati u sefu u Vašoj kabini. Preporučujemo da ne nosite  predmete visoke vrednosti na putovanje - krstarenje. 

∙ DA LI JE DOZVOLJENO PUŠENJE NA BRODU? 
Pušenje je dozvoljeno isključivo u označenim delovima broda – smoking area. To su najčešće cigar barovi ili delovi na otvorenim palubama koji su posebno  označeni i opremljeni pepeljarama. U svim ostalim delovima broda, pušenje je  strogo zabranjeno, a isti uslovi važe i za elektronske cigarete. U slučaju kršenja  upozorenja o nepušenju, svakom putniku će se naplatiti naknada za čišćenje,  dok nastavak konzumacije cigareta na nepredviđenom mestu može dovesti i do  ranijeg iskrcaja putnika. Gosti se upozoravaju da je bacanje opušaka ili bilo  kojeg drugog predmeta sa broda strogo zabranjeno međunarodnim pomorskim  zakonima. 

∙ DA LI ĆU IMATI MUČNINU NA BRODU? 
Kruzeri su savremeni brodovi na kojima se primenjuju najnovije tehnologije i standardi koji se tiču bezbednosti i ugodnosti tokom plovidbe. Oni poseduju meteorološke radare koji upozoravaju na eventualno nevreme, pa brodovi izbegavaju takva područja. Uz bočne stabilizatore, koji se koriste u slučaju  nemirnog mora, kruzer stabilno i sigurno plovi i prilikom nevremena. Prava je  retkost da putnici osećaju nelagodu. Ukoliko slabije podnosite ljuljanje broda,  preporučuje se da se spustite na što niže palube i što bliže centralnom delu, jer  ćete se tu osećati prijatnije. Na recepciji broda u svakom trenutku možete dobiti  tablete protiv mučnine, u slučaju potrebe. 

∙ IMA LI DOKTORA NA BRODU? 
Svaki brod ima iskusan i opremljen medicinski tim lekara i medicinskog osoblja  koji se brinu o zdravlju putnika i posade. Sve medicinske usluge na brodu se  plaćaju, pa preporučujemo svim putnicima da uplate polisu putnog zdravstvenog  osiguranja koje važi kako na kopnu, tako i na brodu. 

∙ DA LI MOGU UNAPRED DA REZERVIŠEM NEKE USLUGE NA BRODU? 
Najveći deo usluga na brodu možete unapred rezervisati i uplatiti u Vašoj  turističkoj agenciji Pinta travel. Možete rezervisati internet pakete, izlete, pakete  pića, wellness i spa usluge, tortu iznenađenja za Vašeg saputnika, penušavo vino  i jagode sa čokoladom… 

∙ DA LI MOGU DA OBELEŽIM NEKI POSEBAN DOGAĐAJ NA BRODU? 
Ukoliko želite da na brodu iznenadite Vašeg saputnika znakom pažnje, obratite  nam se i mi ćemo Vam predstaviti sve mogućnosti i pomoći u realizaciji Vašeg  zahteva. Takođe, moguće je i organizovati venčanje na brodu (ovakva venčanja  nisu pravno važeća). 

∙ PASOŠI I VIZE?
Prilikom ukrcaja na brod, uz ukrcajna dokumenta, osoblju na prijemu morate  prikazati i Vašu ispravnu putnu ispravu. Vaš pasoš mora važiti još najmanje šest meseci po povratku sa putovanja. Molimo Vas da se informišete o svim  neophodnim vizama (tranzitne vize, vize sa više ulazaka i izlazaka, turističke vize...) za zemlje koje se posećuju, kako bi ih na vreme pribavili, ukoliko su  potrebne. Posebno molimo strane državljane da se informišu o svim viznim  pravilima. Napominjemo da svaka zemlja može, u bilo kojem trenutku, promeniti  vizni režim i u tom slučaju, brodska kompanija i turistička agencija Pinta travel i agencija organizator putovanja ne snose odgovornost za takve promene, kao ni  za neispravnost Vaših putnih isprava i viza, kao ni u slučaju da putniku bude  onemogućeno da uđe u zemlju putovanja. Za više informacija o viznom režimu,  molimo Vas da konsultujete Vašeg agenta. 

∙ POLISA PUTNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA I POLISA OSIGURANJA OD OTKAZA PUTOVANJA? 
Zbog Vaše sigurnosti i bezbrižnog putovanja, preporučujemo Vam da pre putovanja uplatite polisu putnog zdravstvenog osiguranja, kao i polisu osiguranja od otkaza putovanja i polisu osiguranja za slučaj oštećenja ili nestanka prtljaga. Za više informacija o mogućnostima osiguranja, molimo Vas da konsultujete Vašeg agenta. 

∙ POSEBNE POGODNOSTI ZA PUTNIKE KOJI ČESTO KRSTARE? 
Za svoje redovne putnike, turistička agencija organizator putovanja odobrava  posebne pogodnosti i popuste. Takođe, i brodske kompanije odobravaju posebne pogodnosti i popuste članovima svojih programa lojalnosti.